Bästa banklån

  • Hur mycket ska du låna?
  • Till vad skall du låna?
  • Se de bästa lånen just nu.

Bästa långivare i juli 2024

Bästa lån juli 2024 är Enklare
Läs mer

Vad ska man tänka på för att hitta det bästa banklånet? Det finns många aspekter att ha med i bilden och beslutet, vilket kan kännas jobbigt eller förvirrande. Man måste först och främst veta vad för summa man ska låna och vad man vill eller behöver göra för pengarna. Om du ska köpa en bil, hur mycket kan du betala direkt och hur mycket behöver du verkligen låna? Eller om du ska renovera, gör upp en budget så du vet ungefär vad som krävs.

Att låna pengar kostar också pengar, i form av ränta. Räntan kan påverkas av hur mycket du lånar, säkerheten på lånet eller din kreditvärdighet. Räntan är en procentsats du betalar varje månad, och är alltså inte en fast summa, utan vill man veta hur mycket ränta man får betala kan man räkna ut det. Att ha så kort återbetalningstid som möjligt för dig gör att du får betala mindre ränta, då du betalar tillbaka lånet under färre månader. Så för att hitta det bästa banklånet för dig är det viktigt att räntan är låg i samband med en kort återbetalningstid.

Vi hjälper dig hitta det bästa lånet för dig så att det ska bli enklare för dig att ta ditt beslut. Vi vill att processen ska bli smidig för dig så du snabbt och enkelt kan kolla över olika erbjudanden, ta en beslut och känna dig trygg i det beslutet.

Låna hos traditionell bank eller långivare?

Ska man då låna hos en traditionell bank eller långivare? Och vad är skillnaden? För att man ska få kalla sig för en bank måste man göra uttag och insättningar hos Riksbanken, som är som bankernas bank. Men för att få kalla sig för bank så måste man också få tillstånd från Finansinspektionen, och har man fått det tillståndet så har Finansinspektion stor insyn och kontrollerar noga så alla regler och lagar följs.

Långivare måste också ha tillstånd från Finansinspektionen och även där görs det kontroller, men inte på samma nivå som hos banker. Detta betyder inte att långivare är mindre säkra att låna hos, då dem fortfarande kontrolleras. En stor skillnad man kan märka snabbt är att kraven på att ta lån hos långivare än hos banker är lägre. Bankerna kan ställa större krav på ens inkomst, betalningsanmärkningar, ålder etc. Medan långivarna bedömer ens kreditvärdighet och kan ge flera möjligheten att ta lån, och har då ofta mindre krav på att ansöka om lån.

Hos många långivare kan du ha möjligheten att ta lån om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare, vilket kan försvåra situationen hos banker. En betalningsanmärkning är från det förflutna, medan många långivare fokuserar på framtiden. Dem har inte heller alltid samma krav när det kommer till att man måste ha en tillsvidareanställning eller fast inkomst, och oavsett hur din situation ser ut ekonomisk får du nästan alltid något alternativ när det kommer till långivare.

Det skydd banker har som inte alla långivare har är en insättningsgaranti på pengar man väljer att sätta in hos dem, som blir en slags försäkring om banken skulle gå i konkurs. Detta finns inte hos alla långivare, eller kreditbolag, men är inget som rör en sålänge man själv ska låna pengar.

Banker har mer pappersarbete och administration än andra långivare, på grund av de hårda kontrollerna och reglerna, vilket gör att det som kund är smidigare och enklare att ansöka om lån hos långivare. Det är fortfarande väldigt säkert att låna hos alla långivare i Sverige, då dem kontrolleras av Finansinspektionen, så bara för att byråkratin inte är lika stor som hos banker betyder det inte att det för kunder blir mindre säkert.

Fördelen med långivare är då att det blir mycket enklare och smidigare som kund att ta lån, man får i många fall pengarna närmaste dygnet eller dygnen och du kan själv vara med att välja återbetalningstiden, och ofta smidigt ändra den i efterhand. Du kan välja att betala av lånet under en kortare tid om du har möjlighet så du blir skuldfri tidigare och inte behöver oroa dig i flera år över lånet. Ibland ändras ens ekonomiska situation snabbt, både till det positiva och negativa, så i efterhand att kunna ändra ens återbetalningstid till en kortare eller längre bli en smidig trygghet för dig.

Vi hjälper dig att hitta det bästa om du söker långivare. Det som är värt för dig att tänka på är processerna i hos dem, väljer du en bank kommer det förmodligen ta längre tid och inte bli lika smidigt som hos en annan långivare. Båda granskas av Finansinspektionen och är säkra att ansöka om lån hos, vilket som kund är tryggt att veta. Du kan enkelt jämföra olika långivare hos oss för att välja det erbjudandet som passar dig bäst, och är det billigaste som du kan välja.

Topplista med lån

  • Sorterad efter de bästa valen