Privatlån

  • Vad är ett privatlån?
  • Lånekalkylator privatlån.
  • Hitta billigaste privatlånet.

Bästa långivare i juli 2024

Bästa lån juli 2024 är Enklare
Läs mer
Hoppa till topplistan med lån

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som privatpersoner tar som är utan säkerhet, tidigare kallat för blancolån. Ett lån utan säkerhet är ett lån som man tar där man inte har någon pant. Till exempel om man tar ett bostadslån är själva bostaden säkerheten och panten i lånet, ifall något skulle hända. Ett bostadslån är aldrig större än värdet på bostaden, vilket gör att bostaden blir en säkerhet för både låntagaren och långivaren om det skulle hända något. Det finns inget krav på att privatlånet måste gå till något specifikt, utan du kan ansöka om ett privatlån om du till exempel ska köpa bil, renovera eller om du vill samla små lån och skulder till ett lån.

Ränta är något som man alltid får betala när man lånar pengar eller står i skuld till någon part, med andra ord kan man säga att räntan är kostnaden för att få ta ett lån. När man tar ett lån så tar givetvis långivaren en form av risk, och hur stor risk långivaren anser att det är desto högre ränta kommer du troligtvis att få. Räntan är ofta individuell och påverkas av olika faktorer, självfallet hur stor summa man vill låna, men också ens kreditvärdighet. Om man exempelvis har många lån sedan tidigare, eller många kreditupplysningar så blir ens kreditvärdighet lägre, och man kan komma att få högre ränta, eftersom långivaren tar en lite större risk.

Räntan anges i procent när du tar lånet, alltså är det inte ens fast summa i kronor som står på kontraktet. Räntan som betalas varje månad gör inte att lånesumman minskas, utan det är då “avgiften” för att man lånar pengar. Alltså vill man gärna ha låg ränta för att kostnaden för lånet ska bli så låg som möjligt. Vanliga räntor på privatlån är från ca 4 procent och 20 procent.

När man då betalar tillbaka på lånet så amorterar man, amortering är helt enkelt begreppet man använder när man pratar om återbetalning av lånet. Vad man amorterar varje månad räknas ut efter den valda återbetalningstiden, har du en längre återbetalningstid amorterar du mindre än om du har en kortare återbetalningstid. I den korta återbetalningstiden betalar du under färre antal månader, och måste alltså betala mer varje månad.

Långivaren, den som lånar ut pengar, tar en större risk när det kommer till privatlån som är utan säkerhet, vilket ofta resulterar till att räntan på privatlån är högre än lånen som har en säkerhet, alltså en pant. Exempelvis så är bostadslån ett lån med säkerhet, då man har tagit ett lån för att köpa en bostad, vilket gör att själva bostaden man köpt är panten. Men i ett lån utan säkerhet har varken långivaren eller låntagaren något som kan lösas in mot pengar ifall något skulle hända och man inte betalar, alltså blir lån utan säkerhet en större risk och därav kostar dem lite mer att ta.

Hur mycket man får ansöka om att låna när man tar ett privatlån varierar från långivare till långivare, men ett vanligt privatlån brukar ligga på allt från 5000 kr till 500 000 kr, och hur mycket man får låna beror på hur ens ekonomiska situation ser ut. Hur lång ens återbetalningstid är får man själv vara med att bestämma när man ansöker om lånet, efter ens egen förutsättning efter hur hög månadskostnad man kan ha. Hur lång maxgränsen är för återbetalningstiden varierar, men man brukar kunna välja 15 år som längst återbetalningstid. Återbetalningstiden styr vad du amorter varje månad och när du blir skuldfri. Desto mer du amorterar varje månad desto mindre blir lånet. Väljer man mellan en kortare återbetalningstid eller en längre återbetalningstid får man med den kortare amortera mera i månaden, och blir därför snabbare skuldfri. Väljer man den längre återbetalningstiden blir månadskostnaden lägre då man jämförelsevis amorterar mindre.

När man tar ett privatlån kan det vara bra innan att räkna ut hur mycket pengar man behöver låna, och inte låna mer än vad som behövs, då det kostar pengar att låna pengar. Att låna mer pengar än nödvändigt är väldigt onödigt, för om du inte är i behov av pengarna kommer dem bara att kosta dig ännu mer pengar. Så innan du ansöker om lån kan det vara bra att ta reda på vad du behöver låna, så du inte lånar mer än det. Det finns inget krav på att privatlånet måste gå till en viss sak, men ett tips för dig är att innan bestämma det så du för din egen skull, vet exakt vad du kommer göra för de lånade pengarna. Exempelvis om du tar ett privatlån för att renovera, så räkna innan ut vad du vill finansiera med lånet och vad du själv har råd att betala, så du inte med mening eller utan mening lånar mer än vad som är nödvändigt.

Lånekalkylator privatlån (exempel på hur man kan räkna på kostnaden)

Att räkna ut vad ens lån kommer att kosta kan kännas komplicerat, men du kan följa lånekalkylen nedan för att se månadskostnad såsom total kostnad.

Om du önskar att låna 100 000 kr med 3 års återbetalningstid så kan din månadskostnad se olika ut beroende på vilket ränta du får. Om du exempelvis har en ränta på 5 % och ditt lån är helt utan uppläggningsavgifter eller andra avgifter så kan du räkna så här;

För att räkna ut räntekostnaden måste du multiplicera räntesatsen ( 5 / 100 = 0,05 ) med lånebeloppet. 0,05 x 100 000 = 5000. Din räntekostnad är alltså 5000.

Nästa steg är att addera räntekostnaden med lånebeloppet, och andra eventuella avgifter vilket vi inte har i detta exempel. Sedan tar du summan dividerat med antalet månader du kommer betala i, i detta fall 3 år vilket är 36 månader.

5000 + 100 000 = 105 000 / 36 = 2916,7 kr.

Månadskostnaden i detta fall är 2917 kr, och den totala summan du kommer att betala är 105 000 kr, alltså kostar det dig 5000 kr att låna 100 000 kr under 3 år med en ränta på 5%.

Ett annat exempel är om du vill låna 300 000 kr i 6 års tid, med en ränta på 7%. I detta fall tillkommer också en uppläggningsavgift på 199 kr. Då räknar du så här;

0,07 x 300 000 = 21 000, räntekostnaden är alltså 21 000 kr.

21 000 (räntekostnad) + 300 000 (lånebelopp) + 199 (uppläggningsavgift) = 321 199 321 199 / 72 (månader) = 4461 kr. Månadskostnaden blir då 4461 kr, och den totala summan du kommer att betala är 321 199 kr, alltså kostar det dig 21 000 kr att låna, i ränta, när du lånar 300 000 kr under 6 år med en ränta på 7%.

Lånekalkylator privatlån

Hitta billigaste privatlånet

För att hitta det billigaste privatlånet är det viktigt att jämföra olika långivare och dess erbjudanden. För att ditt privatlån ska bli billigt måste räntan vara låg, men återbetalningstiden bestämmer också hur länge man har lånet och varje månad betalar du räntan. Det kan kännas som en djungel, men här på vår sida kan vi hjälpa dig att jämföra de olika långivare som finns. Och för att hitta det billigaste privatlånet är det nästan nödvändigt att jämföra olika erbjudanden, då långivarnas räntor kan variera och din kreditvärdighet kan ses på olika sätt hos olika banker. För att svart på vitt veta vilka lån som är dyra eller billiga så lär man räkna ut vad den totala kostnaden kommer att bli, alltså hur mycket mer än lånesumman man måste betala.

Vill du att din kreditvärdighet ska vara hög, alltså se så bra ut som möjligt är det viktigt att betala skulder i tid, inte ta lån som inte är nödvändiga och precis innan du vill ansöka om privatlån försöka se till att så få kreditupplysningar på dig tas som möjligt. En kreditupplysning tas om du söker lån eller handlar på kredit, vilket kan ses som negativt när det kommer till din kreditvärdighet. Har du en hög kreditvärdighet är chansen till att få den lägsta möjliga räntan större.

På vår sida kan du lätt jämföra olika erbjudanden och sedan välja det som passar dig bäst och är billigt. Det blir alltid billigare att ha kort återbetalningstid, men långt ifrån alla har möjligheten att betala av på den kortaste valbara tiden. Har du kort återbetalningstid kommer du också att amortera mer varje månad. Välj den återbetalningstid som passar din ekonomiska situation och välj därefter det billigaste privatlånet för dig.

Ansök om ett privatlån

När du ansöker om ett privatlån kan du göra det smidigt och enkelt här på vår sida. Vi tar fram olika erbjudanden som passar de önskemål du valt, så du enkelt kan jämföra och hitta det bästa privatlånet för dig.

När du ansöker om ett privatlån anger du vilken summa du vill låna, och som sagt är det bra om du innan räknat ut vad som är nödvändigt att låna så du slipper betala ränta på pengar du insett att du inte behövt låna.

Du väljer också vilken återbetalningstid du vill och kan betala tillbaka lånet på. Det kortaste som är möjligt efter din ekonomi leder till ett billigare lån. Lånet bli också billigt om du väljer låg ränta, vilket är något du bör sträva efter. När du betalar räntan minskar inte ditt lån, utan räntan betalar du vid sidan av för att du lånat pengarna. Att välja ett lån med hög ränta bli därför onödigt för dig då det kommer kosta dig mer pengar som du hade kunnat lägga på amortering eller något annat.

“Krav” vid ansökan om privatlån

När man ansöker om ett lån kan man komma att stöta på en “kravlista”. Några långivare ställer som krav att man är i en viss ålder, har en fast inkomst, fri från betalningsanmärkningar etc. Vissa långivare ställer mer krav än andra, och det beror på deras syn på ens kreditvärdighet. Ibland blir man erbjuden lån även om man har betalningsanmärkningar, medan andra långivare inte väljer att erbjuda lån. Även om du vet om dig att du har betalningsanmärkningar kan du ansöka om lån genom vår sida, så kommer vi ta fram de långivare som vill erbjuda dig lån. Är du osäker om du har någon betalningsanmärkning, kan du höra av dig till ett kreditupplysningsföretag som kan se om du har någon. Det dem då gör är att ta en ny kreditupplysning där du kan se hur din kreditvärdighet ser ut. Betalningsanmärkningar hos privatpersoner finns med i tre år från att man fick den.

Har du en fast inkomst ökar chanserna att du blir erbjuden lån som du ansökt, men även i detta fall varierar det mellan de olika långivarna. I dagens samhälle är det allt mer vanligare med olika slags tillfälliga anställningar, och det kan vara svårt att få tillsvidareanställning med fast inkomst. Detta är något långivare är medvetna om vilket gör att vissa även är villiga att erbjuda lån oavsett om du har fast inkomst eller inte.

Är en betalningsanmärkning eller tillfällig anställning något som oroar dig när du ansöker om lån kan du alltid ha en medsökande till lånet som uppfyller dessa krav. Denna medsökande kan vara en familjemedlem, partner eller annan närstående som är villig att söka lånet med dig. Chanserna ökar om du har en medsökande, men det är absolut möjligt att ansöka om lån själv och bli erbjuden lån med bra räntor.

Ansök om privatlån idag

På vår sida kan du smidigt och enkelt jämföra privatlån redan idag och hitta det bästa lånet för dig. Oavsett om du vill köpa din drömbil, investera i något som du gillar eller betala för en resa så kan du ansöka om privatlån här på vår sida. Du får erbjudanden som du kan kolla genom och undersöka innan du bestämmer dig, så du kan vara säker i ditt val och hitta det lånet som du önskar. Det ska kännas rätt att ta ett lån då det är ett beslut som påverkar din ekonomi mycket. Se till att välja ett privatlån med låg ränta och välja den kortaste återbetalningstiden som är möjlig för just dig. Det kommer leda till att du hittar det billigaste lånet för dig.

Topplista med lån

  • Sorterad efter de bästa valen