Bästa bostadslån

  • Hur mycket ska du låna?
  • Är det under lånetaket?
  • Jämför bostadslån.

Bästa långivare i juli 2024

Bästa lån juli 2024 är Enklare
Läs mer

Bostadslån är ett lån du tar när du är påväg att köpa en bostad. Man kan säga att man lånar på bostaden, så den är som en säkerhet i lånet. En säkerhet för dig och långivaren ifall situationen skulle förändras och man inte har råd med lånet. Man kan inte ta ett bostadslån som täcker hela värdet på bostaden, utan man måste betala en kontantinsats själv.

Bostadslånet blir därför aldrig större än värdet på bostaden, så om du inte skulle betala tillbaka kan långivaren ta bostaden i pant, eller om du själv tycker att det blir för dyrt kan du sälja bostaden och betala av hela lånet igen. En bostad är något som vanligtvis ökar i värde, speciellt om man tar väl hand om den.

Eftersom bostadslånet har en säkerhet, så brukar man kunna få en lägre ränta än ett annat lån utan säkerhet, exempelvis ett privatlån. Eftersom bostaden är värd mer än vad lånet är på så blir det en trygghet för långivaren att lånet kommer kunnas betalas av.

Här på vår sida kan vi hjälpa dig hitta det bästa bostadslånet genom vår partner Zensum. Vi gör det enkelt för dig att jämföra olika erbjudanden och dess räntor. Eftersom bostadslån är ett lån man ofta betalar tillbaka under en längre tid spelar räntan stor roll, då det är kostnaden för lånet och desto längre man är skyldig långivaren pengar desto mer ränta betalar man. Det blir därför viktigt att jämföra de olika erbjudanden du får och inte ta det första som ser bra ut, då det kan vara så att du kan få bättre förutsättningar på lånet.

Det blir smidigt att använda vår sida för att jämföra sina erbjudanden.

Det finns också amorteringskrav på bostadslån hos vissa långivare. Exempelvis måste du betala mer i amortering desto mer du lånar i samband med bostadens pris. Du kan som max låna 85% av bostadens pris, men om du skulle låna 50% av bostadens pris kan amorteringskravet bli lägre. Hur amorteringskraven ser ut är väldigt olika från långivare till långivare. Det är också en anledning till att jämföra långivare hos oss så du innan vet vilka lån du har råd med, i samband med räntan och amorteringskraven.

Lånetak på bolån

Inget bostadslån täcker som sagt hela värdet av bostaden. Det vanligaste är att man får låna som max 85% av bostadens pris, därav måste man betala 15% själv i form av kontantinsats. Exempelvis om du vill köpa en lägenhet för 1 miljon kronor, så måste du betala 150 000 kr i kontantinsats, och får låna 850 000 kr. Hur mycket kontantinsatsen måste vara kan du enkelt ränta ut genom att multiplicera 0,15 med bostadens pris. Desto mer du kan lägga i kontantinsats desto mindre pengar måste du då låna i ditt bostadslån, vilket blir billigare för dig. Men som minst måste du kunna betala 15% av bostadens pris.

Varför lånetaket finns är för att bostadslån handlar om mycket större summor än andra lån, och för att lånet inte ska bli missgynnsamt för varken låntagare eller långivare. Lånet är också något man betalar under en längre tid, och för att lånet inte ska bli för dyrt vill man gärna ha en lägre ränta, vilket man kan när det kommer till bostadslån då bostaden är säkerheten i lånet, och lånet är mindre än bostadens värde.

Om du skulle få svårt att betala ditt bostadslån så vet du att om du säljer bostaden så kan du betala av hela lånet, vilket kanske inte skulle bli möjligt om man skulle få låna hela värdet på bostaden. Och för långivaren blir det en säkerhet för dem ifall låntagaren inte skulle betala sina månadsbetalningar, att dem har bostaden som säkerhet och att hela lånet kan betalas av med bostaden.

Lånetaket är bra för dig och långivaren och blir en trygghet att man inte lånar mer än vad man bör. Det blir en säkerhet att man alltid har möjlighet att betala lånet när man har bostaden. Här på vår sida kan du hitta det bästa bostadslånet för dig, så du smidigt kan bestämma vart du vill ta ditt bostadslån. Det är ett beslut som handlar om stora summor pengar så att ditt beslut är grundat på vad som passar dig bäst är viktigt. Har du hittat ditt drömhem som du önskar att köpa? Ansök om bostadslån idag.

Läs mer hos Zensum