Kan man ta lån med provanställning?

  • Fast tjänst ökar kreditvärdighet.
  • Öka chanserna med medsökande.
  • Det är inte omöjligt, jämför olika långivare.

Bästa långivare i juli 2024

Bästa lån juli 2024 är Enklare
Läs mer

Ofta när man kollar på lån och kravlista på att få ta lån så finns det krav på att ha en fast inkomst, men är det ett måste i alla fall?

Att ha en fast inkomst och en tillsvidaretjänst ökar ens kreditvärdighet, någon som långivare undersöker om man ansöker om lån. Men det är inte bara inkomsten som påverkar kreditvärdigheten, utan även boende, livssituation och andra lån eller krediter, samt hur du tidigare skött olika betalningar. Att ha en tillsvidaretjänst är en fördel om man ska söka lån, men hos några långivare är det inte ett krav.

Några långivare kan se på andra aspekter i hur du sköter din ekonomi, och en provanställning kan räcka som inkomst ifall du annars har en hög kreditvärdighet. Idag är det alltmer vanligt att man jobbar under provanställning, vikariat eller andra typer av tillfälliga anställningar än tidigare, då det var vanligast med fasta tillsvidareanställningar.

För att öka chanserna att få ett lån med en provanställning är att ha en medsökande på lånet. Det kan vara en familjemedlem, partner etc. som har en fast inkomst. Om ni är två som söker lånet så blir båda skyldiga att amortering och räntan blir betald, vilket gör att sannolikheten att man kan ta lån med provanställning blir mycket större.

För att höja sin kreditvärdighet kan man annars försöka minska antalet kreditupplysningar som tas på en tiden innan man ansöker om lånet. Hur man kontrollerar det är att man innan inte söker andra lån som man inte är säker på att man vill ha, eller handla på kredit. Men det är också viktigt att sköta alla sina andra betalningar, så långivaren ser att man sköter sin ekonomi.

Att få ett lån med provanställning är inte omöjligt, utan så länge man har hög kreditvärdighet så finns möjligheten. Att ha en medsökande som uppfyller alla krav för lånet, och som har en fast inkomst ökar chanserna mycket, men det är inte omöjligt utan.

Topplista med lån

  • Sorterad efter de bästa valen