Vilka konsekvenser kan en betalningsanmärkning leda till?

  • Olika typer av konsekvenser.
  • Svårt med hyreskontrakt & lån.
  • Ger sämre kreditvärdighet.

Bästa långivare i maj 2024

Bästa lån maj 2024 är Enklare
Läs mer

Om du missat att betala i tid eller att betala alls så kan du få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning syns i dina kreditupplysningar och visar att du tidigare misskött dina betalningar. Detta leder till att man kan få lite olika typer av konsekvenser.

En konsekvens är att du kan få svårt att få stå på ett hyreskontrakt. En hyresvärd kan ha som krav att man är fri från betalningsanmärkningar för att dem ska försäkra sig om att man kommer betala hyran. Om du då har betalningsanmärkningar kan det då vara svårt att få ett hyreskontrakt.

En till konsekvens är att det kan vara svårt att få ett privatlån eller bostadslån. När du tar ett lån så lånar du pengar från en långivare, och dem vill då såklart försäkra sig om att du kommer betala tillbaka. Vissa långivare har som krav att man är fri från betalningsanmärkningar, medan vissa tillåter det. Dock kan räntan bli högre för din del om du har betalningsanmärkningar, då din kreditvärdighet blir lägre och räntan ofta sätts individuellt.

Om du vill köpa något som är lite dyrare på avbetalning eller handla på faktura kan det också bli svårt om du ha betalningsanmärkningar. Samma om du söker ett kreditkort, så kan det nekas av din betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning påverkar din kreditvärdighet, och är ett bevis på att du tidigare misskött din ekonomi på något sätt. Det kan vara så att du vill ta ett samlingslån för att få bättre koll på din ekonomi eller ta ett bostadslån då du hittat ditt drömhem, men betalningsanmärkningen kan stå i vägen för det.

För privatpersoner finns en betalningsanmärkning kvar i tre år från att den uppkom, och sänker alltså din kreditvärdighet i tre år. Är du osäker på om du har en betalningsanmärkning kan du kontakta ett kreditupplysningsföretag så kan dem göra en kreditupplysning på dig, där du ser om du har en eller inte.

Topplista med lån

  • Sorterad efter de bästa valen