Bästa båtlån

  • Hur mycket ska du låna?
  • Har du en kontantinsats?
  • Jämför båtlån.

Bästa långivare i maj 2024

Bästa lån maj 2024 är Enklare
Läs mer

Sitter du i tankar av att köpa en båt? Att köpa båt är mångas dröm men något som man tänker att man inte riktigt har råd med. Att köpa båt är dyrt, och att spara ihop dessa pengar känns som en lång väg, men hos oss kan du ansöka om båtlån idag så du kan förverkliga din dröm. Du kan enkelt jämföra dina möjligheter och välja det alternativ som känns bäst för dig.

Hos vissa långivare måste man vid köp av en ny båt hos en båthandlare betala en kontantinsats när man vill ta ett båtlån, där båten också blir en säkerhet i lånet. Medan hos andra långivare kan man låna hela beloppet som båten kostar.

Båtlån kan du ansöka om ifall du vill köpa en båt av en båthandlare, eller återförsäljare. Båtlånet kan fungera på liknande sätt som ett bostadslån, där båten är säkerheten för lånet och hos de flesta långivare betalar man själv en kontantinsats. Men till skillnad från bostadlån så ligger kontantinsatsen vid båtlån ofta på 20% av båtens värde, och man kan låna upp till 80%. Alltså om båten du vill köpa kostar 100 000 kr så måste du betala 20 000 kr i kontantinsats och kan låna 80 000 kr som max. Men vad kontantinsatsen mist ska vara på kan variera mellan långivarna. Eftersom båten sätts som säkerhet i lånet, bör inte lånet vara på större belopp än vad båten kostar, därav kontantinsatsen. Om lånet inte skulle betalas eller att man inte har råd att betala, så kan man lös in båten för att betala av båtlånet.

Hos andra långivare så tas lånet utan kontantinsats och är utan säkerhet. Dessa långivare ger möjligheten att man kan låna hela beloppet som båten kostar, om så önskas. Men självfallet behöver man inte låna hela summan av båten, men de pengarna man väljer att betala direkt räknas inte som en kontantinsats. Dessa lån är också utan säkerhet och kan därav i vissa fall ha lite högre ränta då långivaren tar en större risk. Men är ett bra alternativ för dig som är i behov att låna hela värdet på båten.

Vissa långivare vill att man ska ansöka om privatlån om man som kund vill köpa en båt av en annan privatperson, detta beror på att med privatlån kan man göra vad man vill med pengarna medan om man ansöker om båtlån så bör pengarna gå till en båt. Om man då handlar en båt av en privatperson kan inte långivaren vara helt säker på att köpet handlar om en båt. Därav passar privatlån om du ska köpa båt av en privatperson, medan båtlån passar väldigt bra om du ska handla av en återförsäljare av båtar.

Båtlån kalkyl - så här kan du räkna på båtlån

Om du skulle hitta en båt som du vill köpa, kan du använda denna kalkyl för att räkna ut din månadskostnad samt den totala kostnaden.

Exempel, du väljer ett lån utan kontantinsats och lånar hela värdet på båten. Båten kostar 75 000 kr, du väljer en avbetalningstid på 5 år med en ränta på 7%. För att ta reda på räntekostnaden tar du räntan dividerat med 100, och summan av det multiplicerar du med lånebeloppet.

7 / 100 = 0,07 x 75 000 = 5250 kr

Räntekostnaden blir då 5250 kr.

Du adderar sedan lånebeloppet med räntekostnaden och sedan dividerar du summan med antal månader du vill betala, i detta fall 60.

75 000 + 5250 = 80 250 / 60 = 1337,5 kr

Månadskostnaden blir då 1337,5 kr.

Hitta bästa ränta på ditt båtlån genom att jämföra

Att hitta det bästa båtlånet kan kännas energikrävande och jobbigt, men om du ansöker om båtlån på vår sida kan du smidigt och enkelt hitta det bästa för dig, men den bästa räntan.

Innan du ansöker om lån kan det vara bra att ta reda på hur mycket av det totala beloppet på båten som du vill låna. Är du i behov av att låna hela beloppet, eller har du möjlighet att betala en del direkt? Har du möjlighet att betala en del direkt är det att föredra, då du inte bör låna mer än vad som är nödvändigt. Beroende på hur dina möjligheter ser ut så kan du då bli erbjuden olika typer av lån. Ett båtlån med kontantinsats och säkerhet, eller ett båtlån utan kontantinsats och utan säkerhet. Beroende på vilket av dessa lån du vill ta kan din ränta påverkas. Generellt sett ger ett lån med säkerhet lägre ränta än ett lån utan säkerhet.

Genom att jämföra båtlån på vår sida kan du hitta den bästa räntan, för att få det bästa båtlånet. Du kan förverkliga din dröm om att köpa din första båt, eller den båten du kollat in. Det ska vara smidigt att ansöka om lån, och på vår sida kan du jämföra de olika möjligheterna du får och välja det alternativ som passar dig och din ekonomi bäst.

Topplista med lån

  • Sorterad efter de bästa valen