Hur kan man kolla upp sina egna betalningsanmärkningar?

  • Ta kontakt med kreditupplysningsföretag.
  • Hur får man en betalningsanmärkning?
  • Hur länge syns skuldsanering?

Bästa långivare i juli 2024

Bästa lån juli 2024 är Enklare
Läs mer

Är du orolig över att du ska ha fått en betalningsanmärkning? Utan att behöva gå i oro och undra över detta så kan du faktiskt ta hjälp för att få reda på svaret.

Hur kan man då kolla upp sina egna betalningsanmärkningar? Det du behöver göra är att ta kontakt med ett kreditupplysningsföretag så dem kan göra en kreditupplysning på dig, och i dessa kan du få information om du har någon betalningsanmärkning.

Hur får man en betalningsanmärkning? Man kan få en sådan om man inte har skött sina betalningar, till exempel genom att betala sent eller om man inte betalat alls. Betalningsanmärkningen finns med i din kreditupplysning och kan påverka din möjlighet att få ta lån, stå på ett hyreskontrakt, handla på avbetalning etc. Betalningsanmärkningen visar då för de andra parterna att du misskött dina betalningar tidigare.

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år för en privatperson, innan den försvinner från eventuella kreditupplysningar. Om du alltså vet med dig att du fått en betalningsanmärkning för 7 år sedan så är det då något som inte syns i en ny kreditupplysning. Men är du en juridisk person så finns betalningsanmärkningarna kvar i 5 år innan den försvinner.

Skulle du ha skuldsanering så syns detta i 5 år från att den började, i fall att det gäller dig som privatperson. Men är din betalningsplan längre än 5 år så syns skuldsaneringen i kreditupplysningar tills du är helt klar, alltså syns den då i längre än 5 år. Men är det en skuldsanering för företag är tiden förkortad till 3 år.

Så om du är orolig att du har en betalningsanmärkning kan du ta kontakt med ett kreditupplysningsföretag så dem kan göra en kreditupplysning åt dig. Annars är det viktigt att hålla koll på sina fakturor och betalningar så man i framtiden kan undvika betalningsanmärkningar.

Topplista med lån

  • Sorterad efter de bästa valen